Carmela, bellesa eterna

OBRA: Carmela (2016)
ARTISTA: Jaume Plensa (Barcelona, 1955)

Districte: Ciutat Vella
Barri: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Lloc: Carrer Sant Pere més Alt.

El retrat de Carmela de Jaume Plensa romandrà a Barcelona cedida per l’autor durant 8 anys prologables. Plensa agraeix així la pressió veïnal per aconseguir que l’estàtua sigui imatge icònica de Barcelona de manera permanent.

Al costat del Palau de la música, podem gaudir contemplant el retrat escultòric de Carmela, una adolescent barcelonina que per a Jaume Plensa, autor de l’obra, representa una bellesa mediterrània fora del temps. 


El retrat, de ferro colat i de 4,5 metres d’alçada, canvia la seva proporció horitzontal segons girem al seu voltant fins a aparèixer significativament comprimit en la visió frontal. A nosaltres ens va recordar aquells fotogrames de cinemascop distorsionats en una pantalla 4:3. De fet, Plensa vincula aquesta escultura també al procés fotogràfic del que va partir fins a aconseguir la representació tridimensional.

El rostre femení de bellesa serena, amb els ulls tancats i de proporcions allargades és un tema recurrent en l’obra de Plensa. L’artista reprèn els temes clàssics de sempre des d’una òptica contemporània i humanista. Els retrats escultòrics de Plensa aprofundeixen en l’essència de l’ésser humà en el seu sentit més poètic i espiritual, arguments sobrats perquè veïns i passejants reivindiquin que Carmela pugui quedar-se indefinidament al barri de Sant Pere. 


Altres escultures de Jaume Plensa a Barcelona

Escullera (1988)
Via Júlia / Carrer del Conflent.
Born (1992)
Passeig del Born
Dell’Arte (1990)
Museu Can Framis (patí d’entrada)

A %d bloguers els agrada això: