L’Ictíneo de Montoriol i la realitat figurada de Subirachs

OBRA: A Narcís Monturiol o Ictineu. (1963)
ARTISTA: Josep Maria Subirachs

Districte: Eixample
Barri: La Dreta de l’Eixample
Lloc: Carrer Girona | Av. Diagonal

Són moltes les obres de Josep Maria Subirachs que podem trobar a Barcelona. Comencem amb aquest Monument a Narcís Monturiol, l’enginyer català inventor del primer submarí tripulat i impulsat per un sistema de propulsió autònoma. 

Aquesta escultura, datada el 1963, pertany a una etapa anomenada «de les penetracions i les tensions», segons José Corredor Matheos en el seu llibre “Subirachs” (Ed. Polígrafa , 1975). En aquest període de l’artista destaquen, entre d’altres aspectes, la inclusió escultòrica en l’espai jugant amb elements oposats com a matèria i forma, suspensió gravitacional i contrapès, buit i ple, buit i compacte, horitzontal i vertical, etc. 

L’obra de Subirachs amb la rèplica de l’Ictineu (a escala 1:7), el submarí creat per Narcís Monturiol.

En aquesta peça també s’avancen altres trets que seran característics en l’obra posterior de Subirachs. Per exemple, a través de l’homenatge i de la incorporació d’objectes realistes crea un nou repertori iconogràfic que, gràcies també a l’aspecte envellit artificialment de l’obra, convida a la construcció d’un nou imaginari col·lectiu. Dit d’una altra manera, aquesta escultura és un precedent de l’etapa que Subirachs denominaria “nova realitat figurada”.

A %d bloguers els agrada això: