Espanyolitzar grafiteant a la contra.

Tal com ens explica Newton, en exercir una força sobre un objecte, aquest exerceix una força d’igual magnitud i direcció però en sentit oposat. Podríem dir que aquest principi d’acció i reacció ha quedat reflectit en els carrers de Barcelona a propòsit del tema de l’independentisme i, així, gairebé de sobte, van començar a aparèixer banderes espanyoles als balcons de la ciutat, amb més o menys profusió segons el barri, en un competitiu enfrontament veïnal per veure qui era més espanyol o més català. Aquesta necessitat reactiva de fer patent l’espanyolitat es va materialitzar en una manifestació convocada per al 8 d’octubre del 2017 per la plataforma “unionista” Societat Civil Catalana i secundada pels partits Ciutadans i PP.  

Pel que fa a la intervencions gràfiques al carrer d’aquest moviment podem dir que s’han limitat a l’intent de boicotejar l’ocupació de l’espai públic realitzada pel bàndol independentista: treure els llaços grocs penjats en arbres i baranes, esborrar amb esprai els estèncils amb retrats dels presos polítics catalans (o polítics catalans presos, segons et marqui la tendència ideològica) o afegir color vermell als graffitis de llaços grocs per convertir-los en representacions d’una espanyolitat mal entesa que atribueix el qüestionament de l’empresonament dels líders catalans només al moviment independentista.

En resum, sembla que el grafiter espanyolista està més preocupat per destruir el discurs aliè que per construir un missatge propi i, en aquest sentit, el seu traç sembla més impulsiu, extemporani i poc raonat. L’intent d’espanyolitzar amb pintura el missatge del contrari o simplement esborrar-ho demostra un estat d’hipertensió latent molt proper a derives coercitives.

A l’esquerra, grafit reivindicant la nacionalitat espanyola del que va ser el primer home a la Terra segons el Gènesi.
Els serveis de neteja municipals ja han realitzat el seu treball i Adam, escultura de Jacinto Bustos, avuí torna a ser apàtrida. 
A la dreta, estergit reclamant la llibertat de Junqueras ratllat en un rampell antiindependentista.
A %d bloguers els agrada això: