Deixeu dormir la nena

La néta d’Antonio López visita Barcelona

ARTISTA: Antonio López (Tomelloso, Ciudad Real, 6 de gener de 1936)
OBRA: Carmen adormida – Nit (exposada temporalment el 2018)

Carmen adormida – Nit és una escultura d’Antonio López, màxim exponent de la pintura i escultura realista de l’anomenada Escola Madrilenya, que arriba a Barcelona de la mà de La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, cedida temporalment per la Fundació Sorigué. L’escultura es presenta a Barcelona en el marc de una petita exposició sobre aquest emblemàtic artista, inexplicablement poc exposat a la nostra ciutat, i que podrem contemplar només fins el 24 de juny del 2018 a la Plaça del Palau.

L’obra d’aquest artista es centra en aquells aspectes quotidians de la realitat que l’envolta i en els quals troba, amb un tractament que sublima el detall fins a superar l’aspecte fotogràfic, un cert sentit poètic de l’existència nascut d’una forta relació amb el món i amb la vida. De fet, retratar els seus familiars és un tema recurrent a l’obra d’Antonio López com succeeix en aquest treball que contemplem, un retrat de la seva néta. 

Una obra nunca se acaba, sino que se llega al límite de las propias posibilidades

Aquesta impossibilitat de guanyar una cursa contra el pas del temps en l’exercici metòdic d’una representació artística de la realitat va ser magnificament explicada per Víctor Erice a la pel·licula El sol del membrillo on es recollia el procés creatiu d’Antonio López en pintar un codonyer al pati de casa seva. En el cas d’aquest retrat, Antonio López explica:

Un niño pequeño es algo prodigioso, lo más hermoso que hay.
He hecho 25 cabezas de los cuatro nietos que tengo, pero solo las cabezas, porque crecen tan rápido que no me da tiempo a hacerlos enteros

La néta d’Antonio López romandrà durant uns pocs dies a Barcelona acompanyada de prop per la jove Carmela de Jaume Plensa, les dues amb els ulls tancats vivint a l’assossegada foscor on reverberen les notes del Palau de la Música.



A %d bloguers els agrada això: