Capbussament i altres jocs a l’aigua

OBRA: Fonts Olípiques, Jocs a l’aigua (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

Les fonts olímpiques de Juan Bordes i Òscar Tusquets

L’escultor Juan Bordes i l’arquitecte Oscar Tusquets van crear vuit fonts que es van repartir per tota la ciutat per commemorar la celebració dels Jocs Olímpics del 92. Les vuit fonts estaven compostes per una escultura de bronze de caràcter figuratiu, representat sempre a un adolescent interactuant d’una manera o una altra amb l’aigua, i la font pròpiament dita, de composició austera i geomètricament rectilínia, que fa alhora de suport de les dinàmiques figures.

Capbussament

Districte: Sant Martí
Barri: La Villa Olímpica de Poblenou
Lloc: Escullera del Poblenou

Probablement, la peça més espectacular d’aquesta col·lecció per dinamisme i ubicació. Col·locada al final de l’Escullera de Poblenou, darrere del Port Olímpic, la figura d’aquest jove nu, però amb higiènica gorra de bany i ulleres de natació, es llença de cap a l’aigua (si aquell dia no hi han buidat l’estany de la font) retallant la seva silueta sobre l’horitzó o els emblemàtics edificis de l’Avinguda del Litoral, segons l’angle que utilitzeu en la vostra fotografia.

Voga

Districte: Sant Martí
Barri: La Villa Olímpica de Poblenou
Lloc: c. Salvador Espriu | c. Joan Oliver 

La figura més serena i contemplativa de la sèrie. Juan Bordes ha descartat tota expressió d’eufòria o goig que podríem haver cregut convenient per acompanyar els jocs a l’aigua, l’autor ha preferit expressar la introspecció mental que els atletes manifesten just abans d’exercir la seva acció.

Pilota

Districte: Ciutat Vella
Barri: El Barri Gòtic
Lloc: Av Paral·lel | Drassanes 

Un altre exemple evident d’aquesta expressió circumspecta que explicàvem en l’apartat anterior. La figura protegeix la pilota amb la mans enganxades al cos mentre apunta amb una mirada alhora seriosa i greu cap al punt on llançar l’esfera.
L’escultor ha volgut fixar el moment previ a l’acció i l’aigua cobrint els peus és aquí una mera situació circumstancial que no distreu al jove de bronze del seu objectiu.

Busseig

Districte: Les Corts
Barri: La Maternitat i Sant Ramon
Lloc: c. Josep Sunyol i Garriga | Sk8 Park 

Bordes congela el moment de la natació sota l’aigua en què el cap emergeix per agafar aire. També podria ser un moment de l’estil braça de natació tot i que poc ortodox. El cas és que la postura, cos sota l’aigua amb les cames i els braços estesos i el cap dret encarant-se al cel amb els ulls tancats, ens recorda aquells contemporanis adoradors del Sol refresquen els seus cossos sota l’aigua sense perdre un sol raig ultraviolat que dauri els seus caps.

Llançament

Districte: Sants-Montjuïc
Barri: El Poble Sec
Lloc: entre Avinguda de l’Estadi i MNAC 

Trobem aquesta altra font de la col·lecció amagada en un racó de Montjuïc. Si us col·loqueu just darrere de la figura, comprovareu que està apuntant directament al MNAC tot i que, atenent a la hieràtica i poc entusiasta actitud del llançador, la pilota (o la pedra) no arribarà al seu objectiu.

Una font desapareguda i dues figures absents

Llegim al Museu Virtual de l’Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona que diferents problemes tècnics i alguns robatoris van obligar a retirar les escultures l’any 2000 per ser restaurades i reinstal·lades en els seus pedestals l’any 2004. 

Avui en dia, falten les figures de les fonts Xip-xap, a al districte de Gràcia, i Cabriola, al districte d’Horta-Guinardó. La tercera font, Tempteig, que es trobava a la plaça de les Glòries, sembla ser que es va trencar, llegim, per un problema a la fosa i la fragilitat del punt de suport; el cas es que actualment està desapareguda.

Tempteig, la font a la Plaça de les Glòries fotografiada l’any 2008 i actualment desapareguda.
Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l’Art Públic. Ajuntament de Barcelona.
A l’esquerra, Cabriola fotografiada l’any 1992.
Al centre, la font amb la figura menys flexionada després de la seva restauració el 2004
(FotoS: BCNROC. Font: Museu Virtual de l’Art Públic. Ajuntament de Barcelona). 
A la dreta, la font fotografiada l’any 2014 ja sense la figura (Foto: Canaan. Font: Viquipèdia).
A l’esquerra, Xip-xap l’any 1992 en què va ser inaugurada. Al centre, detall de l’escultura
(FotoS: BCNROC. Font: Museu Virtual de l’Art Públic. Ajuntament de Barcelona). 
A la dreta, la font fotografiada el 2018, també sense la figura.

A %d bloguers els agrada això: