Passavem per aquí

ARQUITECTES: Fargas Associats Arquitectes
OBRA: Edifici Blau de la Bonanova  (1995)

Districte: Sarrià-Sant Gervasi
Barri: Les Tres Torres
Lloc: carrer Escoles Pies, 102

Entre nosaltres, ja no sé si prefereixo passejar, fer fotos del que miro o assumir el rol de detectiu per endevinar que punyetes tinc davant de la cara. M’explico. 

1. Fa uns dies decideixo recopilar una sèrie de fotos de maternitats esculpides en pedra per establir una comparativa i arribar a la conclusió de la manca d’una representació contemporània a l’espai públic més adient al nostre temps. 

2. Aquest recull de fotos em porta a al barri de La Maternitat on, passejant, m’acosto a l’Antic Institut Frenopàtic de les Corts que, entre altres departaments vinculats a l’Hospital Universitari Dexeus, avui conté la clínica Dexeus dona, especialitzada en obstetrícia, ginecologia i medicina de la reproducció (mater nostra, sic non accipitur virginitas). 

3. Dues setmanes més tard m’acosto a Sarrià per donar una ullada a les cases al voltant del Col·legi Sant Ignasi i xino xano em planto a La Bonanova i ensopego amb l’Antic Planetarium (veieu l’entrada corresponent) que avui és una clínica de reproducció assistida (torna el tema maternitat) i que amb anterioritat havia estat auditori de l’Institut Universitari Dexeus (torna tema Dexeus). 

4. Com estic al carrer de les Escoles Pies, segueixo cap al passeig de l’Bonanova i… ve-t’ho aquí! Un altre edifici per fotografiar. A l’entrada, el rètol “Rousaud Costas Duran” deixa sense dubtes qui ocupa l’interior de l’edifici per a major glòria de litigis, tràmits burocràtics i obscurantisme legislatiu.

5. Fem recerca. El primer que trobem és una menció de l’edifici al blog “Redescubriendo Barcelona y más allá” i ens assegurem que, efectivament, l’edifici és un treball de Fargas Associats Arquitectes per la promotora Nuñez y Navarro realitzat l’any 1995. Intentant saber alguna cosa més sobre els actuals inquilins descobreixo que RCD (Rosaud Costas Duran, no Real Club Deportivo) va ser fundat l’any 2003, així que ens queda per saber els inquilins de l’edifici entre el 1995 de la construcció i, com a mínim, el 2003.

6. Jugo amb avantatge. Buscant documentació sobre l’Antic Planetarium trobo un article d’El País datat el 1998 on ens expliquen l’interès de l’Institut Universitari Dexeus (sí, si, Dexeus una altra vegada) també per aquest edifici blau dins d’un pla d’expansió al barri de la Bonanova. Però n’hi ha més, en el mateix article expliquen que l’edifici està disponible perquè “la auditora Coopers & Lybrand se traslada del edificio Núñez y Navarro del paseo de la Bonanova para ocupar un centro mayor tras la fusión con Price Waterhouse”.

7. En resum, Nuñez y Navarro construeix un edifici catalogat com equipament el 1995, ocupen l’edifici Coopers & Lybrand que el 1998 es fusionen amb Price Waterhouse convertint-se en una de les multinacionals més grans en l’oferta de serveis de consultoria i assessorament legal i fiscal a nivell global. S’en van del lloc buscant més metres quadrats. Llavors entra l’Institut Universitari Dexeus per instal·lar-hi una clínica sense ingrès (que vol dir que entres i surts el mateix dia, no que t’operen gratis) però el 2007 es traslladen al nou edifici en els terrenys de l’Antic Institut Frenopàtic (ho sé, ho sé, el tema comença a ser de bojos). L’edifici torna a les mans de Nuñez i Navarro i en l’actualitat, no sé des de quin any, està ocupat pel despatx d’advocats Rousaud Costas Duran que, per cert, va ser comprat l’any 2019 per un altre despatx més gran, el britànic DWF.

8. Conclusió. Per a mi els misteris de les altes finances són insondables, així que em conformo mirant aquesta espiral d’escales i pensant que si des de la meva posició són per pujar, des de la posició dels de dalt són per baixar. El que no es consola és perquè no vol.

A %d bloguers els agrada això: