Un llindar existencial

ARTISTA: Josep Bofill Moliné
OBRA: Una porta a la salut (1998)

Districte: Horta-Guinardó
Barri: Montbau
Lloc: Hospital Vall d’Hebron

Res com visitar un hospital per afavorir l’aflorament del nostre esperit existencialista. Davant de l’entrada de l’Hospital de la Vall d’Hebron trobem Una Porta a la Salut, conjunt escultòric realitzat expressament per a aquest lloc per l’artista Josep Bofill.

L’obra presenta set bustos col·locats sobre els seus respectius pedestals i distribuïts formant un semicercle just davant d’un gran marc de ferro colat que fa els efectes del llindar d’una porta. Si posem atenció en els retrats escultòrics, observarem que els rostres dels extrems apareixen indefinits, sense trets determinats. La boca, els ulls i les orelles estan pràcticament desapareguts. A mesura que ens acostem a la figura central, el retrat va adquirint forma i guanyant especificitat fins arribar a una definició absoluta en el personatge que es troba just davant del centre de la porta.

Aquest morphing, desglossat en diferents moments de la transformació del rostre, escenifica el procés de curació emprant un criteri narratiu gairebé cinematogràfic que ens recorda en certa mesura la forma del zoòtrop. De fet, els treballs de Josep Bofill es caracteritzen per un ús interdisciplinari del llenguatge, de la tècnica i dels materials, posant de manifest l’interès de l’artista tant per l’escultura com per la pintura o la fotografia. De fet, originalment, la pintura es va utilitzar també en aquesta obra per caracteritzar els rostres que apareixien pintats amb una franja verdosa sobre els ulls i un tintat grisenc als cabells que realçava la pal·lidesa de les cares. El color (avuí pràcticament desaparegut) imprimia al personatge un aspecte tribal i misteriós que, sens dubte, cridava l’atenció de l’espectador i accentuava la posada en escena. 

Aquesta concepció escenogràfica del tema, l’ésser humà i l’entorn que l’afecta, és la principal característica de l’obra escultòrica de Josep Bofill que situa les seves figures humanes en un espai geomètricament autosuficient i delimitat per fer-les intervenir com si fossin actors de teatre. Dit en paraules del propi artista el seu treball “projecta l’ésser humà actual amb la seva problemàtica i el seu entorn existencialista”.

A %d bloguers els agrada això: