Un gran amfiteatre proletari amb plaça nobliaria.

ARQUITECTES: Josep Emili Donato i Folch, Miguel Jiménez Eroles, Ramon Martí i Puzo 
OBRA: Habitatges Gran Saló (1985-1999)

Districte: Sant Andreu
Barri: Baró de Viver
Lloc: Plaça Baró de Viver

Sense cap dubte el lloc més representatiu quan pensem en el barri de Baró de Viver és aquest conjunt de vivendes que conformen El Gran Saló, una gran illa de cases a la manera dels antics amfiteatres d’habitatges, amb el seu propi espai públic enjardinat i que ha esdevingut un dels epicentres del barri.

El barri de Baró de Viver Va passar a formar part de la ciutat de Barcelona, juntament amb el veí barri de Bon Pastor, l’any 1941 (fins a aquesta data pertanyia a Santa Coloma de Gramenet) i l’Institut Municipal de l’Habitatge (després Patronat Municipal de l’Habitatge) construeix 334 habitatges unifamiliars entre el riu Besòs, els tallers de la Renfe i el polígon industrial del Besòs, són les conegudes com “cases barates”.

Una darrera arribada d’immigrants va forçar la construcció de nous blocs entre el 1958 i el 1959. El barri patia un gran aïllament amb la resta de la ciutat que no va començar a solucionar-se (relativament) fins l’any 1985 amb la presentació del Pla Especial de Reforma Integral (PERI) que s’inicia amb l’enderrocament de les 10 primeres cases barates i comença la construcció del Saló.

Aquesta remodelació es va fer en 7 etapes durant un període de 14 anys. Els últims habitatges van ser entregats als seus beneficiaris l’any 1999. A més, el soterrament de les línies d’alta tensió que anaven per la llera del Besòs i la transformació de les seves ribes en un parc, així com la construcció d’una estació de metro han dignificat la vida al barri, tot i que encara queda molta feina a fer per solucionar les deficiències, sobretot logístiques i de serveis, que pateixen els veïns.

No acabem d’entendre perquè aquest lloc no és un reclam més habitual per a amants de la fotografia. Volums, llums i ombres i el vermell dels maons donen molt de joc sobretot en els passadissos de l’entresòl d’aquest conjunt d’habitatges.

Com anècdota. T’agradaria que el teu barri tingués el nom d’un alcalde de la teva ciutat? T’agradaria dir que vius al barri d’Ada Colau, Xavier Trias o Jordi Hereu (per posar els tres últims exemples)? Doncs això passa amb el Baró de Viver, títol nobiliari del senyor Darius Rumeu i Freixa que va ser alcalde de Barcelona de l’any 1924 a l’any 1930, durant la dictadura de Primo de Rivera. La Segona República Espanyola va canviar el nom del barri pel de Pi i Margall, però el règim del general Franco va tornar a l’antic nom de Baró de Viver.

A %d bloguers els agrada això: