Explicar un passat taurí

OBRA: La Monumental (1914-1916)
ARQUITECTES: Joaquim Raspall (1914, primera construcció),
Ignasi Mas i Morell (1916, ampliació i remodelació)

Districte: Eixample
Barri: El Fort Pienc
Lloc: Gran Via de les Corts Catalanes, 749

Aneu pensant en un argumentari per justificar als vostres fills que en aquesta magna obra que és La Monumental no només van actuar The Beatles o The Rolling Stones sinó que la seva construcció i ampliació es va realitzar per l’aplaudiment popular del sacrifici d’un animal, això sí, disfressant als escorxadors amb llampants “trajes de luces”, estilitzades coreografies testiculars i armats amb diferents objectes punxants.

Els hi expliqueu també que a Barcelona vam arribar a tenir tres temples del sacrifici d’aquest tipus i que a aquest, en concret, li van posar el nom de “El Sport” però com va tenir tant èxit, dos anys més tard, van haver de ampliar-lo i canviar el seu nom per “La Monumental”, molt més adient per a la grandesa de l’edifici i de la “Fiesta Nacional”.

Dues de les rajoles que trobem al pati de La Monumental

Si voleu justificar l’aspecte més cruent de l’espectacle taurí podeu parlar de les tradicions ancestrals que es remunten a l’edat del bronze com a forma de demostració de coratge i homenia i que, com encara no hem tocat el segon monòlit (ja sabeu, Stanley Kubrick i Arthur C. Clarke), encara és més viril matar un toro que munyir una vaca o, si no sou vegans, també podeu suavitzar la qüestió parlant de temes culinàris com la cua de bou o la botifarra negra.

Si veieu que, tot i així, no us en sortiu, podeu desviar la conversa cap al tema arquitectònic, fixar l’atenció en l’estil neomudèjar, la decoració ceràmica i òbviament els ous de Pasqua que coronen les torres i que donen a l’edifici aquest toc tan distintiu respecte d’altres places taurines. També podeu fer esment de la forma circular de les places de toros com succeeix en els circs romans, i de la diferència de preu en la venda d’entrades per a zones amb sol o amb ombra i aprofitar, si coixegeu de la cama esquerra, per introduir el tema de les classes socials; però ja us aviso que us estareu ficant en un altre embolic.A %d bloguers els agrada això: