La porta més fotografiada de Gràcia, Can Balaciart

OBRA: Can Balaciart (1943-1946)
ARTISTA: Joan Balaciart

Districte: Gràcia
Barri: El Camp d’en Grassot i Gràcia Nova
Lloc: carrer de Pi i Margall, 55

Després d’una joventut d’aprenentatge treballant el ferro durant la qual aviat va adquirir presitigi i reconeixement, Joan Balaciart es va establir pel seu compte propi l’any 1925 a l’edat de 29 anys. Anys més tard va haver d’abandonar aquella primera casa-taller davant la protesta dels veïns per l’inevitable soroll produït pel seu treball. Va ser llavors, l’any 1943, quan va comprar un terreny al carrer de Pi i Margall on va construir la seva nova casa i taller i que és la que encara avui podem veure amb els seus esplèndids treballs en ferro decorant portes i façana.

Porta principal de la casa taller de Joan Balaciart

Balaciart va realitzar infinitat de treballs al llarg de la seva vida, els fanals projectats per Pere Falqués, treballs instal·lats a la casa Pin i Poch, al cinema Coliseum, la Banca Arnús Garí, dracs dissenyats per Puig i Cadafalch, unes àligues per a la façana posterior del Palu Nacional de Montjuïch, les reixes i les portes de la finca del Marquès de Maristany o tots els treballs del ferro al Convent de Missioners del Cor de Maria inclosa la serralleria i, fins i tot, va anar forjant poc a poc tots els mobles de casa seva, convertint-la en tot un autèntic museu del seu del seu treball.

Alguns detalls dels treballs de Joan Balaciart que trobem a la seva casa taller.

No us perdeu el reportatge del Nodo que linkem a continuació en què podreu veure a aquest autèntic Iron Man català treballant al seu taller i una significativa mostra dels seus treballs que decoren l’interior de la seva llar, un autèntic museu de tota una vida d’enginy i de treball.

Repotatge sobre Joan Baliciart a un NO-DO de 1971. Font: Canal de Montse Llorens a YouTube

A %d bloguers els agrada això: