Record d’un horror urbanístic

OBRA: Pilar de l’antic viaducte del Guinardó (1974)

Districte: Horta-Guinardó
Barri: El Baix Guinardó
Lloc: Plaça Alfons X

Donem als arqueòlegs del futur pistes sobre les salvatjades que es van fer en nom del progrés.

Òbviament parlem d’un progrés mal entès. El que veieu amagat entre els arbres de la rotonda de la plaça Alfons X no és cap escultura abstracte, és tracte d’un pilar testimonial de l’infame viaducte que el sr. Porcioles va inaugurar el 1974 per unir el tram de la Ronda del Mig (en aquell temps Primer Cinturón de Ronda) entre la Travessera de Dalt i el carrer Cartagena. Allò era una autèntica autopista que s’elevava fins a l’altura d’un tercer pis, passant a dos pams de les finestres dels veïns i amagant entre columnes i penombres tot l’espai públic que hi havia sota, com ara els populars cavallets actualment reinstal·lats a l’entrada del Parc de les Aigües.

El viaducte al voltant dels anys 2005-2006.

A principis dels anys 80 el primer ajuntament democràtic va optar per l’eliminació del viaducte. Les obres van començar el 1985, amb Pasqual Maragall d’alcalde, tot i que la magna obra era qüestionada per alguns mitjans per la gran despesa que suposava. És clar que els que signaven aquests articles no havien de rentar-se les dents mentre miraven com algun cotxe amenaçava amb entrar per la finestra a tota pastilla.

El cas és que, precisament per la complexitat i l’elevat cost econòmic de la demolició i nou recondicionament de la via, l’enderroc es va tenir que fer en varies fases i no va ser fins el 2009 (35 anys després de la inauguració) quan es va completar la desaparició del monstre per alegria i aplaudiment del veïnat.A %d bloguers els agrada això: