Espiritualitat contemporània.

OBRA: Centre Abraham (1992)
ARQUITECTE: Josep Benedito (rqp) i Agustí Mateos

Districte: Sant Martí
Barri: El Poblenou
Lloc: carrer de Jaume Vicens i Vives, 6

El Centre Abraham, o Centre Ecumènic de la Vila Olímpica, es va construir inicialment per donar acollida als serveis religiosos de les cinc confessions (catolicisme, protestantisme, islamisme, budisme, i judaisme) reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92.

El gran repte i assoliment d’aquest temple va ser aconseguir trencar amb les convencions tradicionals de l’arquitectura religiosa en l’imaginari occidental com, per exemple, les catedrals amb campanar. Aquí es descarta l’obsessió de construir escales fins a poder tocar els núvols perquè tampoc cal. El cel blau, quan el dia acompanya, envolta la façana blanca realçant les formes de l’edifici en aquest espai diàfan. Tampoc es recorre a donar forma de creu a la planta, la planta del Centre Abraham està formada per dos arcs que s’intercalen de forma que dibuixen el perfil d’un peix, l’ichtus, el símbol dels primers cristians.

A l’exterior també ens fixem en una mena de màstil que és l’únic element que apunta cap al cel i que dóna a l’edifici una certa aparença de vaixell que es reafirma quan descobrim que a pocs metres darrere del temple trobarem el mar.

A %d bloguers els agrada això: