Zazen amb armadura

OBRA: Els 6 guardians (2018)
ARTISTA: Xavier Mascaró

Districte: Sant Martí
Barri: El Parc i la Llacuna de Poblenou
Lloc: c. Sancho de Àvila | Museu Can Framis


Sis colossals guardians de ferro, col·locats en disciplinada fila, vigilen davant del museu de Can Framis. Són sis figures aparentment idèntiques però amb un aspecte matisat per l’erosió i el pas del temps que diferencia cadascuna d’elles. El seu aspecte herculi i les seves dimensions ens remeten als relats èpics i mitològics de l’antiguitat clàssica de la tradició occidental. Tanmateix, la postura de descans o meditació i la màscara , similar al Men (面) que protegeix el cap del combatent Kendō, ens recorden els guerrers orientals; de fet, segons el propi Xavier mascaró, les figures estan inspirades en els grans guerrers que custodien els edificis sagrats dels temples babilònics i en els de la cultura cambodjana del segle XII.

El 2018 es van instal·lar només tres dels sis guardians que podem veure avui, tots ells mirant cap al centre de Barcelona pot ser sospitant que les hordes invasores poguessin arribar des d’allà, més endavant es van instal·lar les altres tres figures completant el sextet i disposant a l’ últim guerrer vigilant la rereguarda, és a dir, mirant cap a la Rambla del Poblenou no fos que …

Els Guardians fotografiats el 2018 quan encara només eren tres

Els guardians de Xavier Mascaró han visitat diferents ciutats del món exposant el seu missatge silenciós sobre els temps d’espera abans de la batalla o de la mort. Ara, sis d’aquests guardians són permanentment a Barcelona practicant la meditació en aquesta posició asseguda (zazen), tant característica del budisme zen, mentre custodien l’entrada del museu de Can Framis vestits amb armadura. Hem d’agrair el compromís de la Fundació VilaCasas amb l’art contemporani i la seva promoció a l’espai públic.

A %d bloguers els agrada això: