Aquí ya no hay tomate

ARTISTA: Eulàlia Valldosera
OBRA: Aquí hay tomate (2004)

Districte: Sant Martí
Barri: El Besòs i el Maresme / La Mina de Sant Adrià de Besòs
Lloc: Parc del Forum

Si passeu per la zona del Fòrum i us trobeu amb aquests telescopis de color vermell, no caieu en la temptació de mirar a través d’ells, el que esteu veient són les restes inutilitzades d’una obra que Eulàlia Valldosera va presentar en el context del Fòrum de les Cultures que es va celebrar a Barcelona el 2004.

L’obra reflexionava sobre el voyeurisme de la societat contemporània, l’interès social per les notícies de xafarderia com les del programa televisiu d’aquella època “Aquí hay tomate”. En l’obra original, quan funcionaven els falsos telescopis, mirant a través d’ells vèiem un vídeo en el qual un espectacular zoom ens mostrava imatges que, en paraules de la pròpia artista, “expressaven de forma molt crítica la tensió comunitat / poder institucional”.


En finalitzar el Fòrum l’obra va ser retirada però, després de veure que l’espai quedava totalment desangelat, es va tornar a instal·lar-se el 2007. No obstant això, avui, el que trobem són només les carcasses d’aquests telescopis buits de contingut. La ironia, humor i mordacitat de l’obra original s’ha convertit en la frustració de més d’una persona que, avui, intenta fer ús d’aquests artefactes vermells totalment inutilitzats. Agrairíem a l’Administració algun cartellet del tipus “AIXÒ NO FUNCIONA”, escrit en diversos idiomes i penjat en els diferents telescopis per deferència als visitants de la zona.

A %d bloguers els agrada això: