Gats de raval

OBRA: Gato (1989)
ARTISTA: Fernando Botero

Districte: Ciutat Vella
Barri: El Raval
Lloc: Rambla del Raval

El gat de Botero ha canviat tantes vegades de lloc que a aquí, en comptes de dir “marear la perdiz”, diem “emprenyar la gata”.

El Gat o El gat del Botero, per ser més específics, és una escultura de Fernando Botero, ja sabeu, el pintor i escultor colombià més conegut en el àmbit internacional, admirador de Rubens i de l’exaltació volumètrica, artista de fina ironia esfèrica i crítica mordaç amb un inconfusible estil determinat pel seu sentit rodó de l’anatomia i la seva pinzellada colorista. 

El 1989, aquest gat aburgesat, ventrut i amb cascavell, va anar a parar a prop del Zoo de Barcelona quan el va adquirir l’Ajuntament, d’allí es va desplaçar l’any 1992 fins a l’estadi Olímpic per allò de gaudir l’espai de la modernitat i, després, va acabar amagat en algun lloc del Portal de Santa Madrona. Amb tant anar i venir, la història no podia acabar d’una altra manera i l’aristogat de Botero va esdevenir el 2003 un gat “ravaler” per a alegria dels veïns del barri del Raval que veuen com la seva Rambla és cada vegada més freqüentada per curiosos que busquen al felí per la ciutat i més d’un imbècil que no té res millor a fer que maltractar l’animal, tot s’ha de dir.

El gat de Fernando Botero, com a bon gat ravaler, té el seu territori ben delimitat però no viu en solitari i altres gats l’acompanyen pel barri del Raval ja sigui estampats a les parets en forma de grafits, o bé pujant per finestres i fins i tot convertits en trencadís.

Els gats d’en Xuclà

Aquests Gats (1998, restaurat al 2015), coneguts també com els gats d’en Xuclà, formen part d’un mural realitzat per l’Arnal Ballester, reconegut il·lustrador que va rebre, entre d’altres, el Premi Nacional d’Il·lustració atorgat pel Ministeri de Cultura el 2008. 

Repartits per la façana d’un edifici del carrer d’en Xuclà, on resideixen des de 1998, aquests gats estilitzats i atlètics contrasten amb el gros i camacurt felí gegant de Botero arribat al barri el 2003. De gran acceptació pels veïns, aquest mural s’ha convertit en espai emblemàtic i punt de referència del barri tot i que periòdicament ha de patir els envits de brètols amb esprai, un tema tristament habitual.

El gat trencadís

A l’entrada dels Jardins de Sant Pau del Camp, anant pel carrer Sant Pau, trobem aquest gat tant colorista fet de mosaic per l’Associació de Ceramistes de Catalunya amb la col·laboració d’alumnes de diferents escoles al voltant del barri. El mosaic va ser presentat el 2006 dins del Festival Raval(s) organitzat per la Fundació Tot Raval. 

Altres felins estampats a la paret

El caràcter icònic que l’escultura de l’artista colombià ha adquirit al barri del Raval es demostra simplement buscant per les parets del Raval altres felins com aquests que et mostrem a les fotografies, diferents treballs d’art popular que, ja sigui representat el gat de Botero o altres felins, reivindiquen aquest animal com a símbol distintiu de barri.

A %d bloguers els agrada això: