No sigueu bèsties


El petit zoo de Josep Granyer

OBRA: Coqueta i Meditació (1972)
ARTISTA: Josep Granyer i Giralt

Districte: Eixample
Barri: La Dreta de l’Eixample
Lloc: Rambla de Catalunya

A ambdós extrems de la Rambla de Catalunya, un tocant la Diagonal i l’altre just abans d’arribar a la Gran Via, trobem dues de les escultures més populars de Barcelona, es tracta de Coqueta, la girafa estesa sobre un pedestal posant a l’estil de les millors models, i Meditació, un bou pensador en actitud reflexiva. Les dues obres són de Josep Granyer i Giralt, un polifacètic artista barceloní que va treballar tant l’escultura com el gravat i la il·lustració. 

A dalt, a la capçalera, COQUETA I Sobre aquestes línies, MEDITACIÓ

L’obra de Granyer va ser generalment (hi va haver excepcions) figurativa, de tècnica estilitzada hereva en alguna forma de la tradició modernista però amb certs tocs surrealistes en molts dels seus treballs. Sens dubte, les dues escultures que podem disfrurar a la Rambla són els seus treballs més coneguts, es tracta d’ampliacions de dues obres del Zoo de Granyer que va començar a crear al voltant dels anys 50 i de mida molt més reduïda. 

mostres del zoo d’en Granyer, D’ESQUERRA A DRETA, meditació (camell assegut), Jockey (CAVALL) i NARCÍS (CÉRVOL).
un conjut de figures realitzades en bronze d’uns 20 cm, aproximadament, d’alçada.
FONT: Dipòsit Digital Universitat de Barcelona

Els treballs animalístics de Granyer, però, no persegueixen la transformació morfològica de l’animal per apropar-lo en el físic a l’humà. Granyer manté les formes i proporcions naturals de l’animal; la humanització es restringeix al gest, a la postura, de tal manera que el que veiem no és un animal caricaturitzat si no una actitud humana animalitzada. 

Josep Granyer amb els seus ajudants, frances grayer i ramon aumedes, DURANT EL PROCÉS DE CREACIÓ DE COQUETA.
FONT: Dipòsit Digital Universitat de Barcelona

Meditació i Coqueta van ser instal·lats a la Rambla de Catalunya en 1972 per iniciativa de l’Associació d’Amics de la Rambla (bàsicament constituïda per comerciants de la zona). La idea original era crear un petit zoo inanimat amb deu escultures de Josep Granyer al llarg de la Rambla. Finalment, creiem que per qüestions financeres, el projecte va quedar només en aquestes dues escultures que coneixem i que desperten la simpatia de tots els vianants que es topen amb elles.

Altres links d’interès

L’ESCULTOR JOSEP GRANYER I GIRALT:
 Si voleu saber més sobre Josep Granyer, podeu consultar aquesta completíssima tesis de Sofia Isus Ventura allotjada al Dipòsit Digital de l’Universitat de Barcelona. En aquest PDF descobrireu la biografia i l’obra d’aquest artista barceloní amb il·lustracions i fotografies de molt interès. 

EL ROBATORI:
 El vedell pensador va ser robat durant unes hores a l’any 2003. A la xarxa trobem alguns links que en parlen, hem escollit aquest article de El País

A %d bloguers els agrada això: