A la Salut, Casa de Ferro

ARQUITECTE:  Francesc Rius Camps
OBRA: La Casa de Ferro (1971-76)

Districte: Gràcia
Barri: La Salut
Lloc: Av. Coll del Portell, 52

Aquest edifici d’habitatges, situat al barri de la Salut en un privilegiat espai amb vistes a la mar, crida l’atenció especialment per utilitzar el ferro com a material per a solucionar tant la seva estructura com les terrasses, les passarel·les, els tancaments o els cossos cilíndrics de l’escala i l’ascensor. Ens sorprèn sobretot l’aplicació de les tècniques pròpies de l’arquitectura del ferro per a la construcció d’un edifici amb finalitat residencial i no fabril com és habitual.

La porta d’accés a l’edifici es troba a l’avinguda Coll de Portell mirant cap a la muntanya i és en aquest costat on veiem separats de la façana els cossos cilíndrics de l’escala i l’ascensor. De fet, podríem dir que l’accés a l’edifici es realitza per la seva banda posterior mentre que els pisos obren les seves finestres i balcons principals per poder contemplar l’skyline de Barcelona mirant en direcció a la mar.

Una altra característica és la introducció del model dúplex per als habitatges separant especialment el menjador i sala d’estar d’altres dependecias com els dormitoris. Això comporta certes dificultats com la necessitat d’utilitzar escales estretes i excessivament inclinades per comunicar les dues plantes de l ‘habitatge i la pèrdua d’ús en algunes cantonades.

Francesc Rius va començar la seva carrera especialitzant-se en el disseny de fàbriques. La realització de la casa del Coll del Portell, la Casa de Ferro, mitjançant una estructura metàl·lica és fruit de l’experiència i coneixement dels materials adquirits durant aquells primers anys i, també, d’una voluntat per innovar amb els materials que l’arquitecte ha expressat en diferents ocasions.

A %d bloguers els agrada això: