OBRA: Nens cavalvant peixos (1928)
ARTISTA: Frederic Marés
Districte: Eixample
Barri: La Dreta de l’Eixample
Lloc: rotonda de Gran Via de les Corts Catalanes amb Rambla de Catalunya
Frederic Marés va realitzar aquests quatre putti per completar la monumentalització d’una font instal·lada durant les obres de remodelació de la plaça Cataluya entre 1927 i 1928. Fins el 1959 aquesta font presidia la plaça en el seu espai davant del, llavors, Hotel Colón, un edifici que entre 1940 i 1950 va ser va ser enderrocat per a la construcció del Banco Nacional de Crédito (actualment l’hotel Iberostar Selection Paseo de Gracia).

(Foto. Postals Unique / Col.lecció Enric Comas Parer. Font: barcelofía)
A la foto superior podeu veure com era la font inicialment, un simple brollador que llançava un doll vertical amb una discreta safata contenidora de base.
A les fotos de sota, la font davant de l’Hotel Colón ja definitivament ampliada amb una safata esglaonada i les escultures de Marés decorant els costats d’aquesta nova safata i llançant raigs d’aigua cap a la piscina inferior de la font.

(Foto ORIGINAL: JOSEP Badosa Montmany. Font: CATÂLEG EN LÍNIA Arxiu Municipal de Barcelona)

(Foto ORIGINAL: JOSEP BRANGULÍ. Font: CATÂLEG EN LÍNIA Arxiu Municipal de Barcelona)
Per decorar la font, Frederic Marés opta per utilitzar les figures de quatre nens continuant d’aquesta manera amb la temàtica establerta per la font dels sis putti de Jaume Otero, realitzada el 1926, just a l’altre extrem de la plaça Catalunya. El classicisme impera en tota l’estatuària monumental de la plaça i Marés torna a recollir el tema dels mites clàssics presentant-los en aquest cas des de la seva vessant més infantil i juganera.

Finalment, el 1959, una nova remodelació de la Plaça Catalunya va suposar el desmantellament de la font que va passar a ser substituïda per les dues grans fonts que veiem en l’actualitat i els Nens cavalcant peixos van acabar formant una rotllana al voltant d’una altra petita font que es va instal·lar el 1961 a la cruïlla entre la Rambla de Catalunya i la Gran Via a manera de rotonda. Així, els putti de Marés van quedar amagats de la vista dels vianants i només des dels vehicles detinguts a la rotonda pel semàfor es pot aprofitar l’aturada per contemplar com jugaven els déus quan eren infants.
