Tots som un

ARTISTA: Enric Maurí
OBRA: Bon Viatge (2003)

Districte: Sant Martí
Barri: El Besòs i el Maresme
Lloc: Metro L IV, El Maresme | Fòrum

En el marc del Fòrum de les Cultures 2004, Enric Maurí va crear expressament per al hall d’entrada a l’estació de metro de la línia IV, El Maresme | Fòrum, aquesta instal·lació composta per 66 retrats de residents de Barcelona de diferents races i gèneres, tant nadius com d’origen estranger. Maurí, a més a més, agrupa aquestes 66 fotografies en 22 impresions lenticulars compostes, cada una d’elles, per tres d’aquests retrats de tal manera que els rostres es fusionen entre ells a mesura que nosaltres canvien l’angle de la nostra mirada.

La impressió lenticular consisteix en la creació d’una imatge a partir de, al menys, dues imatges, que es combinen amb una lent lenticular. Les imatge es disposen entrellaçades a “tires” i s’imprimeixen a la part posterior d’una peça de plàstic, amb una sèrie de lents primes modelades en el costat oposat que estan alineades amb molta precisió a les respectives “tires” de la imatge, de manera que la llum reflectida per cada tira es refracta en una direcció lleugerament diferent, però la llum de tots els píxels procedents de la mateixa imatge original s’envia en la mateixa direcció . El resultat final és que un sol ull mirant a la impressió veu una sola imatge completa, però dos ulls veuran diferents imatges, el que condueix a la percepció estereoscòpica 3D o a la sensació de movimen si modifiquem l’angle de la nostra mirada cap a un costat o un altre.

Si us fixeu a la foto inferior, veiem la impressió lenticular i el seu reflex en el mirall de la dreta. Com l’angle de la nostra mirada és un per l’original i un altre per al reflex, ens apareixen dos rostres diferents.


Maurí aprofita aquestes peculiartats de la impressió lenticular per crear una dinàmica fusió de rostres, d’ànimes, incidint així en els conceptes de pluriculturalitat, mestissatge i diàleg intercultural. A més, l’artista ens integra dins la seva obra utilitzant un mirall que suma a la galeria de rostres realçats sobre fons vermell els nostres rostres fugaços, viatgers en transit per aquesta estació de metro.

A %d bloguers els agrada això: