Amistats transfrontereres

OBRA: Yo, América (còpia d’un original realitzat el 1993 instal·lada el 1995 )
ARTISTA: Alberto Cavazos

Districte: Sant Andreu
Barri: El Bon Pastor
Lloc: Plaça de Monterrey


L’artista mexicà Alberto Cavazos va realitzar aquesta obra per celebrar la germandat entre les ciutats de Monterrey i Barcelona. L’escultura es va inaugurar a Monterrey l’any 1993 i dos anys més tard es va instal·lar una rèplica donada per l’artista a la rotonda on conflueixen el carrer de Potosí amb el passeig de Guayaqui, tot just davant del pont de Can Peixauet que uneix Barcelona amb Santa Coloma de Gramenet creuant el riu Besòs.

Amb motiu de la inauguració, a la qual van assistir el mateix Cavazos i els alcaldes de Monterrey i Barcelona, la rotonda es va batejar amb el nom de Plaça de Monterrey per procurar mantenir el record d’aquella anunciada germandat transatlàntica.


Aquesta esquemàtica silueta femenina representa una dona guerrera dels pobles indígenes que habitaven el nord de Mèxic. Pintada amb un intens color vermell que contrasta amb el blau del cel, la nostra gegantina txitximeca mira cap al mar seguint en paral·lel el curs del riu Besòs mentre el seu perfil pla va guanyant tridimensionalitat a mesura que girem al seu voltant, una profunditat volumètrica que la transforma fins convertir-la en una figura abstracta i en un significatiu punt de referència en aquest desangelat espai més freqüentat per vehicles que per vianants.

A %d bloguers els agrada això: