Visibilitzant els invisibles

Teo Vázquez (teovazquez.com) és un fotògraf gadità establert a Barcelona que destaca pels seus personals retrats de gran format, sempre en blanc i negre i bolcats al carrer mitjançant la tècnica del paste up. L’obra d’aquest artista urbà esta marcada per un determinant compromís social que reivindica el protagonisme que es mereixen aquells rostres sistemàticament invisibilitzats per la nostra societat.


Visibles

De la mà d’Arrels fundació, entitat que aten i orienta les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona, Teo Vázquez realitza 13 retrats impressos sobre paper que exposa, amb la tècnica paste up i a la manera de gegantins murals, en diferents indrets de la ciuat per visibilitzar aquestes persones.

Els murals estan acompanyats per un codi QR que ens dirigeix a un vídeo on el protagonista de la fotografia ens explica en primera persona les dificultats de la seva vida al carrer i com un petit sostre ha canviat les seves vides.


Dame aire que quiero vivir

A l’Enfocats del 2021, un festival anual de fotografia organitzat pel centre cívic Pati Llimona, es va tractar el concepte de Llibertat dins del context de la crisi sanitària de la COVID-19.

Teo Vázquez va participar a l’esdeveniment amb intervencions urbanes d’alguns dels seus retrats pertanyents a la sèrie Dame aire que quiero vivir, un projecte amb la participació de veïns i veïnes del Barri Gòtic amb risc d’exclusió social i que formen part de l’associació Aprenem Junts. El propi Teo Vázquez explica que el treball reflexiona sobre els canvis quotidians als que ens hem hagut d’adaptar i, alhora, reivindica les expressivitat que la mascareta va robar als rostres dels nostres veïns.


Vidas partidas

Vides partides són un conjunt de retrats impresos en blanc i negre i presentats en paste up sobre algunes caixes d’electricitat repartides pels carrers de la ciutat. En aquest cas els models fotografiats són joves migrants exalumnes del programa de formació de Mescladís, una entitat sense ànim de lucre que procura afavorir la cohesió social apostant per una convivència enriquidora on els drets i les oportunitats siguin per a tots i totes.

VIDES PARTIDES, l’exposició a la GALERIA DEL POU.

Alguns d’aquests “retrats partits” es van presentar per a la inauguració de la Galeria del Pou (al passatge que uneix el carrer Carders amb la Plaça del Pou de la Figuera), un nou espai d’art urbà vinculat al bar-retaurant i escola de cuina El Mescladís del Pou, actualment convertit en un espai de gestió comunitaria de la mà del Casal de Barri Pou de la Figuera.

L’exposició, doncs, es presenta com a denúncia de la situació d’exclusió social en què es troben els joves migrants mitjançant la recopilació de fotografies de Teo Vázquez i de les històries migratòries plenes de dificultats que hi ha darrere d’elles.


20 metros

Teo Vázquez va ser l’artista convidat a l’edició del festival MURAL/LOCAL del 2020 organitzat per Jiser. En aquesta intervenció, l’artista aprofita la superficie de 80 metres quadrats per representar tota una cursa protagonitzada per un jove migrant, una representació metafòrica del viatge migratori on la seqüencia de fotografies comença amb el protagonista mirat enrere i acaba amb els braços oberts en arribar a la seva destnació.

Fotos © Teo Vázquez, Magda Cwik & Lluis Olive Bulbena. FONT: Street Art Barcelona

Haciendo la calle

Sota el títol Haciendo la calle Teo Vázquez recull una sèrie de fotografies en què els protagonistes són gent que viu al carrer, treballant per viure al costat marginal de Barcelona, exclosos fora del sistema econòmic de la ciutat. Una prostituta, un venedor de cervesa al carrer, un recollidor de ferralla, un músic de carrer, un manter…A %d bloguers els agrada això: