Faci sol o plogui, ella sempre amb paraigua

OBRA: Dama del paraigua (1884, inauguració 1885)
ARTISTA: Joan Roig i Solé

Districte: Ciutat Vella
Barri: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Lloc: Parc de la Ciutadella, Zoo de BarcelonaEns expliquen que, el 1882, l’autor de la urbanització del Parc de la Ciutadella, Josep Fontserè i Mestre, havia dissenyat una font amb una figura alçant una torxa com a al·legoria del progrés devant de la galeria central del Palau de la Indústria, un dels principals edificis de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. La idea no va prosperar i finalment es va instal·lar aquesta font amb l´escultura de Joan Roig i Solé, no exempta també de certa polèmica.

La figura, però, va anar adquirint popularitat entre els barcelonins i va acabar convertint-se en la icona de la ciutat durant els anys 60. La distribuïdora d’art i assaig Barcino films (fundada el 1967), per exemple, va incorporar la Dama del paraigua com a element distintiu del seu logotip i, fins i tot, el grup de Dones Antimilitaristes Doan, creat el 1982, la va utilitzar com a símbol combatiu en les seves proclames.

Amb l’ampliació del Zoo de Barcelona efectuada entre 2014 i 2015, l’estàtua va quedar confinada a l’interior de les seves instal·lacions i, avui, haureu de pagar si la voleu veure.

Estatueta, postal, símbol antimilitarista i bitllet de tramvia, tres exemples de la utilització de la Dama del paraigua com a símbol de la ciutat.

La Dama del paraigua amb, al fons, una rèplica de les muntanyes de Montserrat inaugurada el 1892.
(Foto: Autor desconegut. Font: CATÂLEG EN LÍNIA Arxiu Municipal de Barcelona)

A %d bloguers els agrada això: