“Nyapus”, el primer “sketcher” bèl·lic català

OBRA: A J.Lluís Pellicer i Fenyé (inauguració 1989)
ARTISTA: D. Espinosa

Districte: Eixample
Barri: L’Antiga Esquerra de l’Eixample
Lloc: Passatge Lluís Pellicer, 2


Al passatge Lluís Pellicer, un petit oasi en el transitat eixample, ens crida l’atenció aquesta placa que ret homenatge a la figura del personatge que dóna nom al carrer. Es tracta del pintor i dibuixant, il·lustrador i cronista gràfic de guerra del segle XIX Josep Lluís Pellicer i Fenyé, també conegut sota el pseudònim de Nyapus, i que, com molt bé apunta el dibuixant Pedro Espinosa, podríem qualificar com el primer sketcher bèl·lic català.


La placa, relizada en fusta i ferro i signada per D. Espinosa, va ser instal·lada en 1989 per iniciativa de l’Associació de Amics del Passatge Lluís Pellicer coincidint amb la remodelació del carrer.

Volem destacar aquesta simpàtica peça per ser un estimulant exemple de com encuriosir al vianant sobre l’origen dels hodònims de Barcelona, sobre la història de la ciutat i d’homes com a Josep Luís Pellicer que van viure en ella.

Si voleu saber més sobre la biografia d’aquest artista us convidem a visitar el web “Biografias y Vidas”. I si visiteu el web del MNAC trobareu alguns exemples significatius dels treballs de “Nyapus” com els que us avancem a continuació.

Proclamació de la Primera República a la plaça de Sant Jaume (1873).
Publicat a la revista La Ilustración Española y Americana

Zitto. Silenzio, che passa la ronda (1869). Oli sobre tela.
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Los horrores de la guerra (1876). Tinta a la ploma i a l’aiguada, i llapis grafit sobre paper.
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Schipka (1877). Tinta a la ploma i a l’aiguada, i guaix sobre paper.
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

A %d bloguers els agrada això: