Als bombers de Barcelona

OBRA: Monument al Bomber (inauguració 1967)
ARTISTA:  Sebastià Badia (Caldes de Montbui, 1916 – 2009)

Districte: Sants-Motjuïc
Barri: Poble-sec
Lloc: Carrer de Lleida, 30


De tots els servidors públics, probablement el que més desperta les nostres simpaties és aquell bomber que tots volem tenir a prop quan encenem un misto.
Aquesta escultura que podeu trobar al pati d’entrada de l’Espai Bombers va ser realitzada gràcies a una col·lecta realitzada per Radio Nacional de España l’any 1966 per homenatjar amb un monument al cos de bombers de la ciutat.

El 26 de gener de 1967 (sí, sí, coincidint amb l’aniversari de la de l’entrada el 1939 de l’exèrcit de Franco a Barcelona), s’inaugurava aquesta escultura de Sebastià Badia en una petita zona enjardinada al costat del que aleshores era el Cuartel Central del Servicio de Extinción de Incendios. Sembla que la figura estava inspirada en la figura d’un bomber barceloní, Francesc Gascón Albero, que apareix representat amb una nena petita en braços, és sobreenten que rescatada després d’algun tipus de sinistre.


El 1999 es va afegir al monument una placa amb el text: “BOMBERS DE BARCELONA EN MEMÒRIA ALS COMPANYS MORTS AL SERVEI DELS CIUTADANS“.
Amb la desaparició de la Caserna del carrer Provença, enderrocat el 2010, el monument va ser instal·lat a l’entrada del nou Parc de Bombers del Llevant del barri del Poblenou i, finalment, l’any 2016 es va traslladar a l’Espai Bombers del Poble Sec, on roman actualment.


Altres escultures de Sebastià Badia a Barcelona

Educació (1955)
Jardins de les Llars Mundet
Maternitat (1970)
Jardins Mossèn Jacint Verdaguer
Altres links d’interès

LLIBRE DIGITAL SEBASTIÀ BADIA I CERDÀ.
Publicació que recull i cataloga, de la ma de l’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Comissió Sebastià Badia, l’obra d’aquest artista amb l’objectiu de trobar una font comuna i fidedigna sobre la seva trajectòria artística.

PER TAULETES IOS.

A %d bloguers els agrada això: