Recerca per a la innovació

ARQUITECTE: Enrique Ruiz Geli (Figueres, 1968) – Estudi Cloud 9
OBRA: Edifici Media-TIC (inauguració 2010)

Districte: Sant Martí
Barri:  El Parc i la Llacuna del Poblenou, 22@
Lloc: Carrer Sancho de Ávila, 133

En el context d’aquest 22@ on els arquitectes competeixen per veure qui la fa més alta o més grossa, volem destacar aquest edifici Media-Tic, dissenyat per Enrique Ruiz Gel, que es va inaugurar l’any 2010.

En primer lloc assenyalar com el seu esquelet metàl·lic es deixa veure a l’exterior recordant-nos aquella arquitectura del ferro que caracteritzava el passat fabril del Poblenou establint una connexió entre les construccions industrials i les noves construccions de la informació tan promogudes en aquest procés, més o menys discutible, de regeneració urbana.

La seva aparença externa, però, reivindica l’origen digital (CAD-CAM) de la seva arquitectura, destacant especialment la façana de l’entrada principal que crida l’atenció del vianant pel seu peculiar revestiment de plàstic de bombolles inflables que, fins a cert punt, ens recorda el disseny geomètric dels ruscs. De fet, aquest cub de 3572 m² de superfície és un niu comunitari que alberga incubadores d’empreses i un punt d’interrelació entre diferents societats a través de les TIC (Tecnologies de la Innovació i la Comunicació).

A banda de l’estructura i el disseny de l’edifici, destaca la sostenibilitat i l’alt rendiment energètic. Precisament aquesta pell que recobreix les dues façanes, on el sol incideix durant més hores, i que li confereix aquesta aparença tan singular, és d’un material innovador, l’etfe (Ethilene Tetrafluor Ethilene), que es caracteritza per la seva lleugeresa, elasticitat, una alta resistència a la corrosió i una gran estabilitat davant de canvis de temperatura. Les bombolles inflables s’expandeixen o contrauen segons l’energia solar que hi ha gràcies a sensors luxímetres i, així, s’aconsegueix regular tant la llum interior (a la manera d’un diafragma) com la temperatura de l’edifici.

Media-Tic sobresurt entre tant edifici d’aclaparadora última generació per la seva singular capacitat per desenvolupar un sentit estètic renovat en què funcionalitat i sostenibilitat no queden supeditats a la simple aparença externa. Un exemple de recerca i d’innovació que troba solucions alhora que desperta curiositat i plaer davant la contemplació de l’edifici. Avantguarda i creativitat es fan rellevants en aquest context.

A %d bloguers els agrada això: