Escullera sense mar

OBRA: Escullera (1988)
ARTISTA: Jaume Plensa

Districte: Nou Barris
Barri: La Prosperitat
Lloc: Jardins de la Via Julia / Carrer del Conflent

Ens hauria agradat contemplar la lluita d’aquests tres guerrers amb musculatura de ferro colat contra les onades del mar. Escullera, de Jaume Plensa, és una conjunt escultòric compost per tres figures antropomòrfiques amb aspecte deliberadament castigat, trencat, cossos ferris de formes arrodonides per l’erosió del mar i plens de cicatrius causades per segles de lluita contra l’envit de les onades.

IMATGE FICTICIA

A l’idea original, aquestes tres figures havien de emergir sobre una base de pedres amuntegades com les esculleres del port i així, imaginem, els seus cossos serien la prolongació d’aquest mur de contenció que defensa la costa de l’ira d’homes i déus i ens remet a l’èpica mítica i llegendària de la Mediterrània. 

LES ESCULTURES DE PLENSA EN EL SEU EMPLAÇAMENT ORIGINAL EL 1988
FONT: XTEC – Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya

Però, un cop més, el practicisme administratiu, servil a les prioritats urbanístiques, va demostrar la seva falta de sentit poètic i va recloure als tres herois lluny del mar. El 1988 les escultures de Plensa es van inaugurar a la Plaça de Francesc Layret a Nou Barris i es van col·locar sobre unes roques de forma esglaonada aprofitan el desnivell de la plaça.

Moment de l’trasllat de les escultures el 1999.
FOTO: Elisabet Aluja Uya. FONT: Museu Virtual de l’Art Públic. Ajuntament de Barcelona

Les tres figures van ser retirades del seu emplaçament l’any 1999 a causa de la remodelació de la plaça per la construcció d’un nou pàrking i van ser recol·locades més tard però la figura més gran va acabar assentada sobre la vorera de la banda mar de la Via Júlia i les altres dues, desemparades, enmig dels parterres d’herba del carrer de Conflent, baixant cap a la plaça d’Ángel Pestaña.

El cas és que, tal com es van distribuir les escultures, es va perdre totalment la sensació d’estar veient un conjunt temàtic que, a més, va quedar desproveït del caràcter èpic amb què va ser concebut. No només això, l’abandó i despreocupació de l’Administració i la irreverència d’alguns van convertir les escultures en contenidors d’escombraries tal com denunciaven alguns mitjans l’any 2019.

Es va haver d’esperar fins a finals de maig del 2022 perquè les peces tornessin a aparèixer reunides a la Via Júlia (veure foto de la capçalera) recuperant-ne, almenys, el caràcter de conjunt escultòric. Això sí, esperant encara que el nivell del mar arribi fins a elles.


A %d bloguers els agrada això: