Rentant la cara

OBRA: Font del Negret, Font de la palangana o (per voluntat de l’autor) Impossible! (1915)
ARTISTA: Eduard Alentorn (Falset 1855 – Manresa 1920)

Districte: Eixample
Barri: La Dreta de l’Eixample
Lloc: Av. Diagonal cantonada Bruc


Tot passejant per la Diagonal i arribant a la cruïlla amb el carrer Bruc, costat mar, trobem aquesta font coronada per una escultura que crida la nostra atenció tant per factura com per peculiar temàtica.

Nosaltres, tant incultes com indocumentats, apreciem la tendra escena d’una nena assecant la suor del seu company mentre aquest carrega amb una palangana. Advertim també que els dos nens pertanyen a races diferents i això encara ens entendreix més. Alhora, ens fixem que l’obra està signada pel senyor Eduard Alentorn i, encuriosits, pensem cercar més informació sobre aquesta obra.

Eduard Alentorn va ser un escultor del XIX tan prolífic com reconegut a la seva època, però certament oblidat pels estudis més contemporanis sobre aquell segle. El 1912 va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament per a la realització d’aquesta font i, sembla ser, l’artista va decidir representar aquesta escena protagonitzada pels seus fills un dels quals, el nen de raça negra, era adoptat.

I aquí ve el que és curiós, resulta que la nena no està assecant la suor del seu germà sinó que intenta netejar-li la cara per aclarir el rostre, una tasca òbviament de consecució “impossible”, tal com Alentorn suggeria titular l’obra. Aquesta anècdota ens podria semblar avui de mal gust i amb tints racistes, però no hem d’oblidar tant el context ideològic de l’època com, el més rellevant, que Alentorn era el pare dels protagonistes. Així, on podíem veure una caricatura de dubtós gust, l’escultor simplement intenta reproduir un innocent joc entre nens.

Probablement si el títol de l’escultura hagués estat el proposat pel seu autor, Impossible!, els interrogants i suspicàcies sobre el contingut de l’obra hagueren despertat tota mena de conjectures i, per evitar problemes, el títol ha acabat sent merament descriptiu. A escollir: la font del negret, atenent el color de la raça d’un dels protagonistes (i oblidant la blanqueta), o la font de la palangana, que no deixa de ser una altra forma de blanquejar el tema.

Cal dir que també hem trobat a les xarxes algunes referències a l’obra de Giovanni Focardi, escultor italià establert a Londres, titulada You Dirty Boy! que va ser exposada a París de l’any 1878. Òbviament, tant el tema costumista de la higiene del nen com el tractament realista de l’obra faciliten la possibilitat de creure que Alentorn s’inspirés en aquesta escultura, però això no és un fet contrastat i, per tant, podria ser una mera casualitat.


A la dreta, You Dirty Boy! (1878) de Giovanni Focardi. Font: rijksmuseum.

Un cop coneguda l’anècdota en què s’inspira l’escena de l’escultura, ens agradaria saber què va ser de la vida d’aquell nen de raça negra, obsessionat per aclarir el color de la pell, en una Catalunya del segle XIX que pocs anys abans aixecava monuments a magnats que havien forjat la seva fortuna amb el tràfic d’esclaus a Cuba.




Altres obres d’Eduard Alentorn als carrers de Barcelona


Font de la Pagesa o de La Pubilla (1915)
DISTRICTE: Eixample.
BARRI: Antiga Esquerra de l’Eixample.
LLOC: Plaça Doctor Letamendi
Fèlix de Azara (1884)
DISTRICTE: Ciutat Vella.
BARRI: St Pere, Sta Caterina i la Ribera

LLOC: Parc de la Ciutadella
(Museu de Geologia)
Jaume Salvador (1884)
DISTRICTE: Ciutat Vella.
BARRI: St Pere, Sta Caterina i la Ribera
LLOC: Parc de la Ciutadella
(Museu de Geologia)
Font de Cigonya i la Guineu (1884)
DISTRICTE: Ciutat Vella.
BARRI: St Pere, Sta Caterina i la Ribera
LLOC: Parc de la Ciutadella
(davant de l’Umbracle)
Naixement de Venus (1882)
DISTRICTE: Ciutat Vella.
BARRI: St Pere, Sta Caterina i la Ribera
LLOC: Parc de la Ciutadella
(Cascada Monumental)

A %d bloguers els agrada això: