Fosa la llum, compta les hores

OBRA: Torre del Rellotge o Antiga Torre de la Llanterna (far contruït el 1772, convertit en rellotge el 1911)

Districte: Ciutat Vella
Barri: Barceloneta
Lloc: Moll de Pescadors

El senyor Joris Prosper Verboom (Jorge Próspero para los amigos del reino), capità general i fundador del Real Cuerpo de Ingenieros, a més de planejar tècnicament el setge de Barcelona que va finalitzar (després de 14 mesos) l’onze de setembre de 1714, va ser l’encarregat de projectar la Ciutadella que va ser molt poc aplaudida pels barcelonins per l’enderroc que va suposar de gran part del barri medieval de La Ribera. El mateix Prosper va projectar un nou barri per allotjar els desnonats de La Ribera però, de fet, la construcció d’aquest nou barri no va començar fins el 1753 quan l’espai ja s’havia omplert de barraques i magatzems de manera desordenada. Va ser un altre enginyer militar, Juan Martín Cermeño, qui va urbanitzar la zona amb una quinzena de carrers travessats per nou més, paral·lels a la costa, amb cases de planta baixa i un sol pis per no impedir l’acció de les bateries de la Ciutadella. Naixia així la Barceloneta. El rescabalament dels antics veïns de la Ribera mai no es va portar a terme.

Òbviament, el desenvolupament del barri de la Barceloneta estava estretament vinculat a l’ampliació del port especialment necessària amb la reactivació de les transaccions comercials amb Amèrica. El 1743, Prosper Verboom va projectar aquesta ampliació que contemplava la col·locació, al final del braç de ponent, d’una llanterna de recalada per dirigir l’entrada dels vaixells. Les obres van ser realment molt lentes per la manca de finançament, entre altres factors, i la Torre de la Llanterna no es va poder construir fins el 1972 quan la construcció del dic de l’est (més tard convertit en el Moll dels Pescadors) va ser finalitzada.

Gravat del port de Barcelona a mitjans del segle XVIII amb un Fanal del Moll provisional,
realitzat en fusta, que es desplaçava a mesura que avançaven les obres del dic. FONT: RARE MAPS.COM
Vista exterior de l’antiga Capitania del Port de Barcelona poc abans de ser enderrocada.
Imatge publicada a Il·lustració Catalana n. 34, Barcelona, 1904. Font: Hemeroteca Digital Biblioteca Nacional de España.

A la planta inferior de la Torre de la Llanterna es van instal·lar dependències vinculades a la Capitania del Port (el despatx de passaports, el control sanitari, la comandància de marina, la caseta dels pràctics) que van acabar envoltant el far fins que, amb un nou pla de reformes de 1878, L’enginyer Mauricio Garrán va proposar demolir la torre i les instal·lacions per aprofitar les runes en la construcció del Moll d’Espanya.

A més, amb la construcció del far de Montjuïc, es perdia la funcionalitat de l’antic far i, el 1904, s’enderrocaven les instal·lacions que l’encerclaven tot i que, gràcies a les reivindicacions veïnals, es va decidir preservar la torre que va romandre com a llanterna fins que, al 1911, va ser convertida definitivament en el rellotge de quatre cares que coneixem avui.

FONT: labcnquemegusta.com
Una imatge insòlita del port de Barcelona submergit sota gairebé mig metre de neu durant la gran nevada del 1962.
FONT: El vigilant del mar

Les successives ampliacions del port van anar engolint cada cop més la torre fins a acabar relegada a l’interior d’un pàrquing d’accés limitat al personal portuari. Així, la Torre del Rellotge només podia ser visitada en puntuals cites concertades o posant morro i fent veure que entraves al pàrquing com si estiguessis a casa teva.

Comparativa entre l’antiga Torre de la Llanterna i l’Actual Torre del Rellotge.

El 22 de juny del 2022 es va celebrar el 250è aniversari de la construcció de la Torre del Rellotge i, a més d’una exposició retrospectiva i una il·luminació de color blau (en mostra de solidaritat amb Ucraïna), es va anunciar que, en les properes reformes del Moll de la Fusta, l’espai s’obrirà a la ciutat, es construirà una llotja de pescadors, la nova fàbrica de gel i una passarel·la a tocar de la torre que, sembla ser, podrà ser visitada (en aquesta entrada de BTV podeu veure una representació del projecte de remodelació del Moll de la Fusta i el nou entorn que acompanyarà la Torre del Rellotge).A %d bloguers els agrada això: